-
Opis
KoloradoControl to preparat ograniczający straty w plonach powodowane przez szkodliwe owady i ich larwy, zwłaszcza stonki ziemniaczanej (larwy I-III stadium rozwojowego), przędziorków, piętnówki kapustnicy, bielinka kapustnika, omacnica prosowianka i wielu innych szkodliwych owadów, w szczególności gąsienic. Szczególnie polecany do:
- upraw rolnych (warzywa),
- drzew i krzewów owocowych,
- drzew i krzewów ozdobnych,
- szkółek leśnych,
- upraw ziół,
- uprawa kukurydzy.
KoloradoControl ma działanie dwubiegunowe. Zawarte w preparacie naturalne substancje w połączeniu ze szczepami bakterii Bacillus sp. 10¹° stwarzają szkodnikom niekorzystne warunki dla ich rozwoju na roślinach. Z drugiej strony mogą zaburzać przemiany metamorficzne larw, hamować procesy trawienne, zmniejszać płodności samic i żywotność następnych pokoleń. Działanie ograniczające problem szkodników uwidacznia się w ciągu 2–5 dni.
Korzyści z wyboru biopreparatu KoloradoControl:
- bezpieczny dla ludzi, zwierząt stałocieplnych, ptaków, ryb i środowiska (4 klasa toksyczności);
- nie kumuluje się w roślinach i glebie;
- nie wpływa negatywnie na wygląd i smak produktów rolnych;
- możliwość stosowania w każdej fazie wzrostu i rozwoju roślin;
- szybki i całkowity rozkład w glebie;
- brak nabywania przez owady odporności na preparat.
Szczegóły stosowania biopreparatu KoloradoControl:
- preparat można aplikować za pomocą opryskiwaczy ręcznych, polowych oraz sadowniczych;
- maksymalny efekt skuteczności uzyskuje się stosując preparat we wczesnych stadiach rozwoju larw szkodników (najwrażliwsze są stadia rozwojowe larw I-III);
- optymalna temperatura powietrza dla działania preparatu to od +10°C do +30°C;
- można stosować prewencyjnie lub interwencyjnie;
- stosować 1–2 krotnie w okresie od wiosny do jesieni.
Preparat należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w temperaturze od -5°C do +25°C; chroniąc przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Okres trwałości preparatu: 24 miesięcy od daty produkcji. Okres trwałości roztworu roboczego: do 6 godzin po przygotowaniu.
Uprawy Występujące problemy Dozowanie kg/ha Kapusta i inne warzywa Tantniś krzyżowiaczek, Bielinek kapustnik, Piętnówka kapustnica i inne szkodliwe gąsienice motyli 0,5 Ziemniaki, pomidory, bakłażany, papryka Stonka ziemniaczana (larwy I-III stadium rozwojowego) 0,5 Drzewa i krzewy owocowe oraz ozdobne Namiotnik jabłoniowy, Bielinek rzepnik, Owocówka jabłkóweczka, Piędzik przedzimek, Kuprówka rudnica i inne szkodliwe gąsienice motyli 1,0 - 1,5 Winogrona Zwójkówki 1,0 Ogórki w szklarniach i inne warzywa Przędziorek chmielowiec 1,0 Kukurydza Omacnica prosowianka 0,5 Zaprawianie sadzonek Muchówka śmietki kapuścianej 1 kg / 100 l wody -
Dane techniczne
Substancja aktywna: Bacillus sp. Szkodniki: -
Opinie